Karnival Laksa Antarabangsa Langkawi yang pertama (LILAC) pada 25 - 27
Mei 2012 bertempat di Laman Padi, Langkawi. Laman Padi telah dipilih sebagai
lokasi untuk acara ini kerana kedudukannya yang unik sebagai pusat
pameran paling komprehensif yang memaparkan artifak, gambar-gambar serta
alat tradisional bagi poses penanaman padi yang sebenar. Selain itu
juga, lokasi Laman Padi yang hanya 10 minit dari lapangan terbang dan
juga kedudukannya yang hampir dengan pantai utama di pulau ini,
menjadikan ia lokasi yang terbaik untuk penganjuran LILAC.
Demo masakan semasa Majlis Pelancaran LILAC 2012 pada 24 April yang lalu.
Tan Sri Khalid (CEO LADA) turut sama dalam demo masakan laksa.
LILAC dihoskan oleh Chef Wan, yang telah digelar sebagai Duta Makanan
Malaysia yang kreatif dan bersemangat dalam memperkenalkan seni masakan
Masakan Malaysia ke seluruh dunia. Dengan pengalaman lebih 25 tahun,
beliau juga menjadi ketua hakim bagi pertandingan yang diadakan
sepanjang karnival berlangsung bersama-sama dengan chef selebriti
tempatan yang lain.
Antara pengisian utama LILAC 2012 ini
termasuklah 'Pertandingan Membuat Laksa', Pertandingan Masakan Antara
Sekolah ', dan' Pertandingan Makan Laksa '. Borang Pertandingan Membuat
Laksa akan dibuka secara ‘online’ di laman web rasmi LILAC iaitu
www.lilac.com.my bermula 25 April 2012 dan terbuka kepada semua
warganegara Malaysia. Peserta untuk pertandingan ini perlu mengemukakan
resipi laksa terbaik mereka, video pendek mereka memasak hidangan laksa,
dan gambar diri mereka sendiri dengan laksa yang sudah dimasak. 30
resipi yang terbaik akan dipaparkan di tapak karnival, dan akan
dimasukkan ke dalam 'Buku Masakan Laksa', yang akan diterbitkan oleh
LADA. Pemenang pertandingan itu kemudiannya akan diisytiharkan pada hari
terakhir karnival dan akan menerima RM10, 000 tunai, sebuah trofi, dan
akan menjadi Duta Laksa bagi tahun 2012.
'Pertandingan Makan
Laksa' akan dibuka kepada orang awam sepanjang 3 hari karnival
berlangsung. Tiga pertandingan akan diadakan setiap hari, dengan hadiah
wang tunai dan cenderahati LILAC untuk dimenangi.
"Laksa adalah
makanan tempatan yang dikenali di Malaysia, dan hampir setiap negeri
mempunyai laksa yang tersendiri yang membuatnya bertambah eksotik.
Terdapat banyak kaedah bagi memasak laksa dan masing-masing mempunyai
citarasa yang unik mengenainya, "kata Chef Wan. Apabila ditanya mengapa
beliau telah memilih Laksa sebagai hidangan utama untuk karnival ini
bukan makanan istimewa tempatan yang lain, beliau gembira menjawab,
"Mengapa tidak? Berikan saya satu hidangan yang paling terkenal antara
negeri-negeri? Semestinya Laksa! "? Ketua Pegawai Eksekutif LADA, Tan
Sri Khalid Ramli berkata," Dengan adanya Chef Wan, Duta Makanan
Malaysia, kita akan mampu memperkenalkan laksa kepada pelancong
antarabangsa”.
Chef selebriti tempatan juga turut serta
dalam karnival ini dengan mengadakan demonstrasi memasak hidangan
‘secara langsung’ laksa kegemaran mereka. Antara chef yang turut serta
termasuklah Chef Riz, Chef Shukri, Chef Daisy Lee, Chef Zaidah, Chef
Khairul dan Chef Chandran. Selain itu, chef antarabangsa juga turut
memeriahkan karnival ini termasuklah Chef Garth Welsh (AUS), Chef
Michael Elfwing (Swe), dan Chef Frédéric Cerchi (FRA), yang juga telah
berkongsi tips dan resipi mereka bagi makanan istimewa tempatan ini.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan